dissabte, 22 de novembre del 2014

Llegendes basques: les deeses Mari i Amalur

Una cosa que sorprèn quan ets català i vius a Euskadi és que tenen moltes llegendes amb déus mitològics propis. Potser només em sorprèn a mi, ignorant jo que quasi bé només conec els déus grecs, romans i maies si m'apures..

Us explicaré doncs qui són dues deeses relacionades amb les muntanyes, la Mari i l'Amalur per si mai us les trobeu anant d'excursió :)

La Mari és la deesa més important de la mitologia basca. És la reina de la naturalesa i de tots els elements que la componen i habita en tots els cims de les muntanyes basques tot i que la seva "primera residència" és una cova ubicada a la paret vertical est del Amboto, just sota el cim.

Generalment us la trobareu en forma de dona amb cabellera rossa vestida de verd, tot i que se us pot aparèixer també en forma híbrida arbre-dona, animal-dona. El seu marit és Maju, els seus assistents les sorgines, i té dos fills: Mikelatz (el fill pervers) i Atarrabi (el fill bondadós).

Si us la trobeu en una cova, cal que seguiu el protocol:
  • Cal tutejar-la (parlant-li en hika).
  • Cal sortir de la cova de la mateixa manera i  lloc com s'ha entrat.
  • No podeu seure mai mentre es parla amb ella, fins i tot rebent la seva invitació.. jo no ho provaria per si de cas...
En resum, la Mari té el domini de les forces del clima, l'aigua i de la terra. Entre les seves missions hi ha el castigar la mentida, el robatori i l'orgull. Així que porteu-vos bé si no voleu que en mig d'una excursió us enviï una tempesta o un terratrèmol..

L'Amalur és la deesa de la Mare Terra (en euskera Ama Lurra) i com a tal ha creat el nostre entorn natural. És la que fa possible l'existència d'animals i plantes, i la que ens dóna als éssers humans l'aliment i el lloc necessari per viure. Segons expliquen les llegendes, a l'interior de la Terra hi ha increïbles tresors, que encara que els humans persisteixin en trobar-i apropiar-se d'ells, sempre es fan inabastables, sent un costum molt arrelat al País Basc deixar ofrenes a Amalur a les coves, ja que aquestes són les portes a l'interior de la Terra.

Amalur és la creadora de la lluna (Ilargi),  el sol (Eguzki) i la Eguzkilore, flor semblant al card molt abundant al País Basc i que es col·loca en les portes de les cases per espantar els genis, les bruixes (sorginak), i els esperits malignes, ja que si algú vol entrar a casa i hi troba una Eguzkilore ha de parar-se a comptar els infinits pèls de la flor i no podrà acabar la feina.

Apa, ja ho sabeu.. ara si aneu d'excursió pel País Basc, a part de buscar Boletus Edulis i pintxos vigileu no us aparegui la Mari o l'Amalur :)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada