dimarts, 27 de gener del 2009

Teoria sobre els llamps (I)

Al món es produeixen diàriament unes 44.000 tempestes amb uns 8 milions de llamps generats. Un llamp pot assolir valors de cresta d' 1 a 200 KA sent la seva polaritat negativa (descendent) en el 90% de les descàrregues i amb la seva pendent de cresta d'1 a 40 KA/seg. Un llamp pot arribar a experimentar una diferència de potencial que pot sobrepassar els 15 milions de volts, arribant a escalfar l’aire fins a una temperatura de 8.000 ºC.

Les descarregues elèctriques atmosfèriques es produeixen entre zones de diferent polaritat (positiu-negatiu)d'un o diversos núvols (llampecs) o entre els núvols i la terra (llamps).

Amb carència total de núvols tempestuosos, el valor del camp elèctric a terra és de 0,1 Kv/m però en cas de la existència de núvols de tempesta aquest augmenta fins a 10 a 20 Kv/m. L'augment evolutiu d'aquest camp elèctric excita els elements conductors situats a terra, essent els punts de major risc aquells que predominen amb respecte a l'entorn i amb una agudesa pronunciada. També son punts crítics aquells elements expulsors d'aire.

2 comentaris:

  1. Very interesting!

    Arnau!

    ResponElimina
  2. Sí, avui estic hiperactiva de blogs (és a dir, poca feina de tot el demés).

    Els hi he agafat carinyo als llamps :)

    ResponElimina