dimecres, 25 de febrer del 2009

Coltan

Escoltar en una classe de Modelització ( on es fa de tot menys modelització) pot resultar a vegades profitós, encara que el profe filosofitzi més que el propi Plató.

Ahir ens va parlar del Coltan. Jo mai havia sentit a parlar d'aquest mineral, bé, de fet barreja de dos minerals, columbita i tantalita ( tampoc havia sentit mai aquests dos noms.. em cau molt lluny la taula periòdica..). En canvi, si que havia sentit a parlar del seu sobrenom: or blanc o gris. Es tracta d'un mineral escàs (o almenys amb escasses reserves conegudes) que es troba principalment a la República Democràtica del Congo (amb un 80% de les reserves, un 5% al Brasil, un 5% a Tailandia i el 10% restant a Austràlia).

Suposo que tots menys o més hem sentit a parlar dels conflictes al Congo... aquests conflictes tenen, segons diverses fonts, l'origen en la lluita per aquest mineral.


Tots ens hem de sentir una mica responsables d'aquests conflictes ja que el Coltan és un element bàsic per a la fabricació de quasibé tots els dispositius electrònics que utilitzem avui en dia.. tot i així no acabo de veure clar què hi podem fer. Com en molts altres casos..

4 comentaris:

  1. Discrepo!

    A l'Arabia Saudí hi ha les reserves més importants de la que, segurament, és la matèria prima més important per l'economia mundial: el petroli. No obstant, no hi ha conflicte pel seu control. Tots els habitants del país reben els beneficis de tenir petroli.

    El problema no és tenir recursos naturals, sinó la seva gestió.

    Malgrat tot és cert que, a la pràctica, els països pobres amb recursos naturals tendeixen a tenir més corrupció i, per tant, menys possibilitats de desenvolupar-se. Però això no implica que la causa sigui la presència de recursos naturals.

    Arnau

    ResponElimina
  2. tens tota la raó, m'he expressat malament el problema és la gestió i no pas tenir el recurs

    ResponElimina
  3. Jo vull trobar la pedra filosofal!
    ;)
    Una salutació!

    ResponElimina
  4. Arnau, una pregunta: això de "Tots els habitants del país reben els beneficis de tenir petroli" és segur?? Pura curiositat..

    ResponElimina